‘IkPas’ actie 2017? Ben jij mee gaan doen?

Ben jij mee gaan doen aan de ‘IkPas’ actie 2017?

Vanaf 2015 wordt er in het voorjaar de actie IkPas.nl georganiseerd. De opzet gebeurd in opdracht van IkPas door het opleidingsinstituut ‘Wiendesheim’ te Zwolle. IkPas werkt met verschillende GGZ’s en een aantal andere organisaties die zich bezighouden met alcohol(mis)gebruik samen. Of soms is het een bedrijf die met z’n allen als personeel hebben besloten om aan dit goede voornemen collectief mee te doen.

Hoe werkt het verder bij IkPas 2017?

Het is de bedoeling om je te registreren en mee te doen aan de drie enquêtes. De eerste enquête gaat over welke verwachtingen je hebt vooraf en de twee andere enquêtes gaan over wat je er van gevonden hebt en welke ervaringen er zijn. Zes weken na de IkPas krijg je enquête twee en in oktober, een half jaar na IkPas, krijg je de laatste enquête over hoe nu het effect is van de 30 of 40 alcohol-loze dagen. Daar zal IkPas ongetwijfeld in hun werkwijze voor volgend jaar dingen mee kunnen doen.

Wat zijn de voor- en nadelen van meedoen aan een alcoholvrije periode?

Er zijn vele voordelen te benoemen over het meedoen aan een actie als deze.

 • Een verstandig besluit is het om te kijken wat het betekent om een bepaalde periode geen gebruik te maken van alcohol
 • Jou lever gaat een bijzonder gelukkige periode tegemoet omdat hij de alcoholstroom niet hoeft te verwerken
 • Beter slapen is vaak één van de gevolgen van geen alcohol drinken (vooral als de inname redelijk heftig is en wat is heftig?)
 • Je zult je fitter gaan voelen
 • Depressies kunnen afnemen (die kun je krijgen wanneer je meer drinkt dan goed voor je is)
 • Je gaat geld besparen waarmee je jezelf na afloop van de IkPas periode kunt/gaat belonen
 • Al na een korte tijd ga je jezelf lekkerder voelen fysiek zowel als mentaal
 • Wanneer je niet zo goed sliep voordat je aan IkPas mee ging doen ga je daar een goede verandering in bemerken
 • Afvallen is ook één van de voordelen

Zijn er ook nadelen te vermelden dan?

  • Er moet wel doorzettingsvermogen aangeboord worden, het gaat waarschijnlijk niet vanzelf en daarmee is gelijk het grootste nadeel benoemd
  • Je moet de moed op leren brengen om ‘nee’ te zeggen
  • Het uitzoeken wat je in plaats van alcohol gaat drinken. (Is dat een nadeel?)
  • Wat zie jij nog als een nadeel?

Heb je verwachtingen wanneer je gaat beginnen?

Wat zijn je verwachtingen van een alcohol-loze periode en wat zou voor jou de voornaamste reden om mee te gaan doen? (Ook al ben je op 1 maart niet begonnen kun je alsnog voor jezelf besluiten om mee te doen voor jezelf en dan niet via IkPas.)

Zou het zijn om je lever de benodigde rust te geven? Mogelijk heb je voor jezelf al een poosje vastgesteld dat je week na week teveel drinkt? Of maak je je inmiddels zorgen over de hoeveelheid die je drinkt? In de infographic van IkPas kun je lezen dat vrouwen die meer dan 14 glazen per week drinken overmatige drinkers zijn? Uiteindelijk zijn dat ‘maar’ twee glazen alcohol per dag.

Wat maakt dat jij denkt dat je teveel alcohol drinkt?

Of je nu begonnen bent aan IkPas of niet, om inzicht te krijgen in je eigen drinkgedrag heb ik speciaal voor jou een checklist gemaakt die je nodig hebt om goede inzichten te krijgen. Download hier de “Checklist Wanneer Heb Ik Een Alcoholprobleem”.

3 Comments

 • Veron Goemans

  Reply Reply 22 maart 2017

  Hoi Wilme, super cool dat jij vrouwen helpt die teveel alcohol drinken. Nu is ‘teveel’ natuurlijk een relatief begrip. Ik vraag me dus af wanneer iemand naar IkPas toe zou moeten.

  Kun je daar nog iets meer over zeggen? Misschien ken ik wel vrouwen in mijn omgeving voor wie IkPas goed zou zijn, en als ik weet dat ze daar op hun plek zijn wat de begeleiding betreft, dan kan ik ze doorverwijzen.

  Ik ben benieuwd!
  liefs, Veron

  • alcohole

   Reply Reply 22 maart 2017

   Hi Veron, Wat leuk dat je reageert op mijn blog! Je geeft aan dat ‘teveel’ een relatief begrip zou zijn. Dat denk ik niet. Er zijn normeringen die voor dit moment gelden (en daarover kun je natuurlijk altijd weer strijden). Daarnaast heb je ook nog je eigen ‘norm’. Of die goed is, is natuurlijk aan jou om voor jezelf te beslissen. Waarom mensen aan ‘IkPas’ mee zouden willen doen kan bv doordat diegene wil ontdekken of zij/hij zich beter zou voelen na een bepaalde periode zonder alcohol. Misschien slaap je beter zonder alcohol. Of mogelijk voelt men zich fitter. Dat zijn al twee goede redenen om een alcoholvrije periode in te passen.

   Daarnaast: de actie van IkPas is reeds gestart en misschien kunnen mensen tussentijds nog instromen. Wanneer iemand wil weten hoe zit het ‘met mijn’ alcoholgebruik kunnen ze altijd mijn checklist downloaden en kan ik ze zeker verder helpen!

   Ik hoop dat een antwoord voor je is.

   Liefs, Wilme

 • Veron Goemans

  Reply Reply 22 maart 2017

  Oh ja Wilme dat is een goed idee. Als het te pas komt, wijs ik ze meteen door naar jouw website voor die gratis checklist!

Leave A Response

* Denotes Required Field